МОВА ПРО РОБОТУ БІБЛІОТЕК ТЕРНОПОЛЯ В УМОВАХ ВІЙНИ

Сьогодні студенти кафедри інформаційної та соціокультурної діяльності Соціально-гуманітарного факультету спілкувалися з працівниками бібліотек міста Тернополя. Захід було приурочено проблемі збереження закладів культури в умовах війни.

Бібліотеки та їх книгозбірні – об’єкти культурної спадщини, їх нищення є військових злочином. У багатьох регіонах України від російських обстрілів зазнали пошкоджень приміщення, які були пам’ятками архітектури, водночас, втрачено цінні колекції.

Про діяльність бібліотек в умовах війни розповіла Галина Якуб, заступниця директора Тернопільської обласної бібліотеки для молоді (ТОБМ). Насамперед, в безпечному місці було сховано стародруки й книги з автографами. Працівники безупинно працюють на бібліотечному фронті. Вони втілюють в життя актуальні завдання бібліотек у збереженні культурної пам’яті, а саме: збирають свідчення злочинів російських окупантів проти культурної спадщини, фіксують воєнні злочини росії на спеціальному сайті Міністерства культури та інформаційної політики, наповнюють міжнародну платформу #Моя Війна, оприлюднюють особисті свідчення бібліотекарів про історії воєнного часу.

Кілька місяців тому ТОБМ була осередком культури, де проводились різноманітні квести, концерти, презентації, виставки, майстер-класи, діяли клуби з вивчення іноземних мов і графічного дизайну. Сьогодні ці заходи спрямовані на задоволення потреб тернополян і вимушено переселених українців. Для дітей біженців у стінах бібліотеки діє дитячий садок, у дитячій кімнаті проходять щоденні розважальні й освітні заходи. Також запрошують на зустрічі психологів, які допомагають подолати стрес в умовах війни, мистців, які «заспокоюють» мистецтвом. Ці заходи можна переглянути в прямій трансляції, що є трендом у роботі бібліотеки для молоді. У планах – розпочати навчання з курсу «Інформаційна та кібербезпека», до якого запрошено долучитись і наших студентів.

Своїм досвідом поділилась молоді фахівці, випускники бакалаврської програми «Документознавство та інформаційна діяльність», які продовжують навчання в магістратурі кафедри.

Марічка Петренко, фахівець Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки, у відео мандрівці презентувала особливість закладу культури та різні напрями його робити. Також наголосила на тому, що робили працівники, коли почалася війна. Серед важливих заходів – акція «Подаруй дитині книжку» для біженців з України, діяльність курсів з вивчення української мови для переселенців, зустрічі з психологами у рамках клубу «Щасливі разом», тренінги з надання першої медичної допомоги тощо.

Іванка Олійник розповіла про бібліотеку-музей «Літературне Тернопілля», яка розташована в унікальній будівлі – віллі Грабовських. У презентації йшлося про різноманітні івенти, які проводяться для дітей. Студентів було запрошено відвідати виставки «Вишитий Тернопіль» та авторських ляльок, що діють сьогодні у стінах бібліотеки, також побачити оригінальні арт-буки, присвячені виданим постатям української культури.

Фахівці наголосили, що бібліотеки Тернополя працюють для перемоги, їх працівники активно займаються волонтерством. Підкреслили, що світова бібліотечна спільнота солідарна з українцями. Так, Міжнародна бібліотечна асоціація виключила зі своїх членів російську бібліотечну асоціацію. Колеги з Франції та Німеччини надають широку підтримку бібліотекарам, які виїхали з України після російського вторгнення.