Наші науковці гідно презентують Західноукраїнський національний університет у почесному колі Східноєвропейського наукового товариства

20 квітня 2021 року на Теологічному факультеті Католицького університету в Ружомберку відбулася міжнародна конференція «Соціальна праця в сучасному суспільстві» в рамках наукового проекту NKS Gr. 10.12.1.20.

У роботі конференції взяли участь провідні вчені, практики у галузі християнської педагогіки та соціальної роботи Східної Європи.

Західноукраїнський національний університет представляв доктор педагогічних наук, професор кафедри інформаційної та соціокультурної діяльності соціально-гуманітарного факультету Юрій Щербяк. У своїй доповіді «Соціальна діяльність Церкви в сучасному українському суспільстві: тенденції та перспективи» професор Ю. Щербяк зазначив, що війна на Сході країни, економічна криза, всеохоплююча корупція, невдалі соціальні реформи, бідність та нескінченні політичні трансформації українського суспільства обумовили низку соціальних проблем та грізних викликів перед християнськими церквами в Україні. Розвиток соціальної думки релігійних організацій, пошук духовних сенсів розвитку суспільства, ефективна соціальна робота, духовно-моральне оздоровлення соціуму є найважливішими ключовими напрямами українського державотворення в умовах процесів глобалізації.

Професор Ю. Щербяк відзначив, що на сучасному етапі різко зріс науковий та суспільний інтерес до соціального вчення церкви та соціальної думки християнства. Не лише богослови, священнослужителі та парафіяни почали цікавитися проблематикою соціального життя людини та сучасного суспільства, але й світські спеціалісти, вчені: державні управлінці, політологи, філософи, психологи, соціологи та правознавці звернулися до основ соціального служіння церков у контексті державотворення.

Однією з важливих проблем державного управління, як вважає професор Щербяк, є відсутність конструктивного діалогу світських та церковних науковців, недосконалість нової концепції наукового пізнання світу, яка б сприймала релігійні цінності буття людства, окреслювала ціннісні межі сучасного політичного й державного простору та згуртовувала український народ на творчу розбудову демократії та модернізованого суспільства.

Заходи такого спрямування сприятимуть популяризації новоствореного освітнього напряму «Соціальна теологія», який успішно репрезентує соціально-гуманітарний факультет класичного університету Тернополя.