НА БАЗІ КАФЕДРИ ПСИХОЛОГІЇ ТА СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ ЗУНУ ВІДБУЛАСЯ ІІ ВСЕУКРАЇНСЬКА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ МОЛОДИХ ВЧЕНИХ «ОСОБИСТІСТЬ І СУСПІЛЬСТВО: ПСИХОСОЦІАЛЬНІ ВИМІРИ КОВІТАЛЬНОЇ ВЗАЄМОДІЇ»

Класичний університет Тернополя 30 квітня 2024 р. гостинно приймав на базі соціально-гуманітарного факультету учасників Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених «Особистість і суспільство: психосоціальні виміри ковітальної взаємодії». Конференція відбулася з ініціативи кафедри психології та соціальної роботи ЗУНУ й об’єднала представників з різних освітніх установ України, а також партнерів з провідних профільних організацій і закладів. Водночас активними учасниками конференції стали й представники з Китайської Народної Республіки.

Розпочав конференцію заступник декана соціально-гуманітарного факультету проф. Юрій Щербяк, який зазначив, що саме соціогуманітарна сфера закладає систему цінностей та світоглядних координат, які кожна особистість має обстоювати і боронити навіть зі зброєю у руках. Принципи ковітальної взаємодії є тим спільним знаменником, який дає змогу українцям ідентифікувати себе як європейську націю. Особливо це актуальним є тепер, а саме в умовах широкомасштабної війни.

Завідувач кафедри психології та соціальної роботи ЗУНУ, професор Андрій Гірняк зазначив, що саме спосіб і рівень взаємодії впливає на психологічний мікроклімат, а відтак відрізняє дифузну групу від асоціації, кооперації, корпорації, та колективу як найвищої форми розвитку соціальної групи. Злагодженість взаємодії відрізняє ефективний трудовий колектив від неефективного, неблагополучну сім’ю від щасливої родини, а тоталітарне суспільство від демократичного. Відтак соціум як специфічну соціокультурну цілісність утворюють індивідуальні та ковітальні суб’єкти, котрі у своїй життєактивності спираються на типові для окремого етносу плани-проекти поведінки і творення довкілля та самих себе.

Також до присутніх з вітальним словом звернувся очільник наукової школи д.психол.н., професор Анатолій Васильович Фурман. Він зазначив, що тільки відповівши на запитання “Хто ми є?”, “Чого насправді хочемо?” і “Що реально можемо?”, українство зможе на теренах рідної землі, прадавньої культури і новітнього досвіду державного будівництва виявити необхідний для узгодження і консолідації широкий конструктив власної ментальності, тобто той, досі неоціненний і не вжитий належним чином, Божий дар, посвята якого дасть змогу утвердити довкола добро і злагоду, свободу і гуманність, істину і красу. Тільки розумово осягнувши артезіанські глибини своєї ментальності і визначивши на цій основі координати власного духовного розвитку серед інших народів світу, може зійти Божа зоря народження оновленого українського менталітету як дороговказ до свободи Волі і Духу, до громадянського розвою Суспільства і безсмертя Нації.

Водночас Віце-Президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України», голова Тернопільської обласної організації ВГОІ Олександр Деркач подякував за плідну співпрацю з соціально-гуманітарним факультетом ЗУНУ та вручив завідувачу, викладачам і найбільш активним студентам кафедри психології та соціальної роботи подяки за збереження історичної правди при підготовці видання книги-спогадів «Чорнобильці Тернопілля».

Робота конференції відбувалася за чотирма актуальними тематичними напрямами:

1. Життєві обставини як детермінанта поведінки і розвитку особистості.

2. Стратегії і тактики відповідального вибору соціально-рольової позиції особистості.

3. Психосоціальні інваріанти поведінки особистості в різних життєвих обставинах.

4. Концентри самоусвідомлення громадянського суспільства та особистості в сучасних українських реаліях.

Прикметно, що тези для участі в конференції подали представники різних спеціальностей та наукових галузей, а саме: психологи, соціальні працівники, соціологи, правовики, педагоги, біологи, економісти, філологи та філософи. При цьому, участь в обговореннях брали як відомі доктори наук і доценти, так і молоді викладачі, аспіранти, магістри й бакалаври-початківці. Загалом конференція об’єднала близько 100 учасників з різних регіонів України: Тернопіль (Західноукраїнський національний університет), Луцьк (КЗВО «Луцький педагогічний коледж»), Вінниця (КЗВО «Вінницький гуманітарно-педагогічний коледж»), Київ (ліцей № 157 м. Києва), Харків (Харківський національний педагогічний університет ім. Г.С. Сковороди), Слов’янськ (ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет», тимчасово переміщений у м. Дніпро), а також студентів з Китайської Народної Республіки.

Сподіваємося, що кожен присутній знайшов відповіді на власні актуальні запитання або ж надихнувся новими ідеями чи утвердився у своєму намірі допомоги іншим і продовжити розбудову життєвого простору нашого спільного українського Дому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *