На соціально-гуманітарному факультеті Західноукраїнського національного університету відбувся Міжнародний круглий стіл на тему «Діяльність наукового фахового видання у світлі академічної доброчесності»

Співорганізаторами заходу виступили:

  • Католицький університет у Ружомберку (Словаччина);
  • Вища школа управління та адміністрації в м. Ополє (Польща);
  • Академія сухопутних військ імені генерала Тадеуша Костюшка у Вроцлаві (Польща);
  • Донецький національний університет імені Василя Стуса (м. Вінниця, Україна).

Учасників круглого столу привітала проректор з міжнародної діяльності Західноукраїнського національного університету, доктор економічних наук, професор Оксана Миронівна Десятнюк. Проректор Оксана Миронівна відзначила, що тематика заходу надзвичайно актуальна, оскільки в сучасному інформаційному суспільстві в силу глобалізаційних та інтеграційних процесів зріс інтерес до якості освітніх послуг, відповідно посилилося прагнення світової наукової спільноти до побудови освітнього простору на засадах прозорості, поваги та чесності.

Зеновій Васильович Задорожний, проректор з наукової роботи Західноукраїнського національного університету, доктор економічних наук, професор наголосив на важливості об’єднання зусиль членів академічної спільноти з різних країн у створенні освітнього простору на засадах академічної доброчесності, що дасть новий поштовх до прийняття оптимальних рішень щодо спільних просвітницьких проєктів та пропагування ідей академічної чесності.

Із вітальним словом звернувся до учасників круглого столу ректор Теологічного інституту Католицького університету в Ружомберку, що в Словаччині, доктор наук Петер Майда.

Декан соціально-гуманітарного факультету Гомотюк Оксана Євгенівна, привітала усіх присутніх та побажала гарної і продуктивної дискусії.

Модераторами зустрічі були професори кафедри інформаційної та соціокультурної діяльності нашого університету доктор філологічних наук Ірина Шкіцька та доктор педагогічних наук Юрій Щербяк.

Анонси доповідей перекладено Наталією Ліщинською, кандидатом філологічних наук, доцентом кафедри інформаційної та соціокультурної діяльності Західноукраїнського національного університету.

В обговоренні та дискусіях взяли участь науковці українських та закордонних освітніх закладів, ділились досвідом редакційної політики фахового видання в умовах сьогодення; особливостями створення та оформлення академічних текстів; труднощами рецензування наукових статей; технічними аспектами роботи членів редакції наукових видань; перспективами розвитку фахового наукового видання в Україні та за її межами.

З грунтовними доповідями виступили:

  • Ляззат Миктибеківна Сембієва — доктор економічних наук, професор Євроазійського національного університету ім. Л. М. Гумільова (м. Астана, Республіка Казахстан);
  • Дмитро Олексійович Панков – доктор економічних наук, професор Білоруського державного економічного університету;
  • кс. Ян Зімний – професор Академії сухопутних військ імені генерала Тадеуша Костюшка у Вроцлаві, почесним доктор ЗУНУ; д
  • доктор економічних наук, професор кафедри обліку та оподаткування нашого університету — Василь Антонович Дерій;
  • Халіман Оксана Володимирівна, доктор філологічних наук, доцент кафедри української мови Харківського національного педагогічного університету імені Г. Сковороди;
  • колеги з Донецького національного університету ім. Василя Стуса — Анісімова Ольга Миколаївна, доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри інформаційних систем управління та Лукаш Галина Павлівна, доктор філологічних наук, професор. доктор наук, заступник декана економічно-гуманітарного факультету;
  • Славомір Сліва, доктор наук, заступник декана економічно-гуманітарного факультету Вищої школи управління та адміністрації в м. Ополє (Польща).

Важливо, що Амантіус Акімяк – доктор педагогічних наук, професор теологічного факультету Католицького університету в Ружомберку (Спішcка Капітула, Словаччина) презентував науковий журнал «REVUE INTERNATIONALE DES SCIENCES HUMAINES ET NATURELLES» (Швейцарія) як приклад міжнародної наукової співпраці, де ЗУНУ виступає серед засновників.

Надзвичайно приємно, що тематика круглого столу викликала жваву дискусію, до якої долучилися науковці із Національного авіаційного університету (професор, доктор історичних наук Ірина Тюрменко), Національного університету «Полтавська політехніка» імені Юрія Кондратюка (доктор історичних наук, професор Ірина Передерій, кандидат філологічних наук, доцент Людмила Чередник), Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника (кандидат наук із державного управління, доцент Василь Шикеринець).

У поважному науковому товаристві обговорено актуальні питання діяльності редакцій наукових фахових видань у світлі академічної доброчесності.

Презентовані кейси, досвід і цінні поради стануть великим поштовхом до плідної діяльності редакційного комітету новоствореного наукового видання «Гуманітарні студії: історія та педагогіка», яке Оксана Євгенівна Гомотюк репрезентувала на завершення роботи круглого столу та запросила науковців до публікації.

Підбиваючи підсумки роботи круглого столу прийнято такі рішення та пропозиції:

1. Проведення міжнародної конференції у вересні 2021 р. на тему: «Освітній простір 21 ст. у світлі академічної доброчесності: тенденції, виклики, перспективи».

2. Організація тренінгів для науковців щодо публікації в наукових виданнях категорії А.

3. Проведення семінарів / дискусій із викладачами щодо підвищення якості наукових рукописів.

Віримо, що організовані проєкти на соціально-гуманітарному факультеті Західноукраїнського університету за підтримки університетів-партнерів будуть підтвердженням тісної міжнародної співпраці, відкриють нові можливості налагодження наукових зв’язків і зміцнення дружніх відносин.

Маємо щиру надію на швидке завершення карантину, спричиненого світовою пандемією, та сердечно запрошуємо всіх колег із закордону та інших куточків України завітати до Західноукраїнського національного університету!