Молодь соціально-гуманітарного факультету як агенти поведінкових змін! Формуємо soft skills!

Нещодавно студенти соціально-гуманітарного факультету взяли участь у YABC тренінгу, який проводили волонтери Тернопільської Обласної організації Товариства Червоного Хреста України.Youth as Agents of Behavioral Change (YABC – «Молодь як агенти поведінкових змін») – цей курс був створений з ініціативи Міжнародної Федерації Червоного Хреста і Червоного Півмісяця з метою просування культури миру та ненасильства, залучення молоді до волонтерства. Він має на меті мотивацію молоді змінювати себе і своє життя, стаючи рольовою моделлю для оточуючих, тим самим змінюючи їх.

Ціллю тренінгу було зрозуміти на практиці, що таке активне слухання і вивчити основні прийоми вербального та невербального спілкування для створення сприятливих умов активного слухання. Дізнатися про те, як світогляд, мислення і поведінка, а також умови і загальна атмосфера сприяють активному слуханню, та як перешкоджають йому. Зрозуміти, що означає активне слухання для іншої людини, особливо, з точки зору вербального і невербального спілкування.

Студенти були приємно вражені тренінгом, адже відкрили для себе нові аспекти спілкування у незвичній формі:

«Дуже сподобалось заняття. Для себе зробила головний висновок – потрібно вміти слухати, а головне – чути! Тому, ця зустріч була для мене дуже продуктивною, і якби випала така можливість, я б залюбки відвідала її ще раз». (Оксана Кекіш, студентка ЖПР -11).

«Особисто мені було дуже цікаво спостерігати за завданнями, які виконували мої одногрупники. На тренінгу я дізналась багато цікавої інформації. Зрозуміла, що потрібно вміти вислухати людину, перед тим, як щось говорити їй. Ця зустріч була надзвичайно інформативною для мене». (Іванка Шандрук студентка ЖПР -11).

«Мені сподобалось заняття, воно було пізнавальним і цікавим, ми досліджували особливості психології людського спілкування в різних умовах, і в кожного була можливість висловити свою думку. Це корисні навики та знання» (Христина Савуляк, студентка ЖПР -11).

«Після заняття я залишився під позитивними враженнями. Я пізнав для себе багато чого нового та цікавого, і вважаю, що цей урок буде для нас дуже корисним у майбутньому, особливо у професійній сфері». (Вадим Вовк, студент ЖПР -11).

Отже, цілі тренінгу було досягнуто, адже учасники навчання розвивали навички активного слухання для створення сприятливих умов, для викладу своїх думок та обміну думками з іншими людьми, задовольняючи, при цьому, їхні очікування і потреби в розумінні. Такий підхід дозволить налагодити довірливі відносини, створити умови для саморефлексії і особистісної трансформації і, в результаті, відкриє ширші можливості для прийняття ефективних заходів у формуванні культури ненасильства та миру в співтоваристві.