З 29 січня по 9 лютого 2024 року студенти групи ЖПР-21(спеціальність «Правова журналістика») у рамках навчальної діяльності «Елементи дуальної освіти» мали можливість відвідати радіостанції «Файне місто» та «Українська хвиля» у м. Тернополі, редакцію газети «Свобода» та ГУНП (Головне управління Національної поліції в Тернопільській області)

Під час проходження дуальної освіти студенти отримали вичерпну інформацію про структуру радіоорганізацій, організацію їх роботи, роль редакційного складу, дізналися про процес підготовки і ведення програм, а також вплив редакторів на формування контенту.

Другокурсники мали можливість дослідити процес подачі ефірів, організацію новинних блоків, включення музики та інші аспекти радіовиробництва. Завдяки долученню до роботи на радіостанціях вони навчилися самостійно підбирати і монтувати новинні блоки для ефіру, а також викладати їх в ефірний час на потрібну годину.

Майбутні журналісти шукали інформацію з різних офіційних джерел і викладали її на сайт та у соціальні мережі «Файного міста» (зокрема написання, оформлення та редагування новинних дописів для Telegram та Viber каналів «Файне місто»), завдяки чому вони вдосконалили вміння відрізняти офіційні новини від фейкових, оперативно шукати інформацію, правильно формулювати заголовки до новин і грамотно писати журналістські тексти, щоб останні були цікаві читачам.

Додатковим і цікавим досвідом була участь у прямому ефірі програми «Сієста», де студенти могли спостерігати за роботою ведучого та діджея прямо зі студії, що дозволило краще зрозуміти динаміку праці та вимоги до радіоведучого і діджея під час прямого ефіру.

Приємною несподіванкою стала зустріч на радіостанції з мером міста Тернополя Сергієм Надалом, який висловив підтримку розвитку медіа у місті та готовність до співпраці з радіостанцією.

Унікальним досвідом у форматі дуальної освіти стало написання новин на тему крадіжок та шахрайства у відділі комунікацій Головного управління Національної поліції в Тернопільській області. Ось студентський відгук на цю тему: «Це був крутий досвід, особливо враховуючи те, що інколи ти маєш змогу дізнаватися новини за день-два до публікації».Обов’язками під час проходження дуальної освіти у редакції газети «Сводоба» стало коригуваня медійних текстів і набирання статей, що також мало тенденцію перетворення у хороший досвід журналістської діяльності.

Загалом студенти відзначили, що дуальна освіта стала чудовою нагодою долучитися до цікавих проєктів, отримати унікальний досвід у роботі з великими обсягами даних та їх аналізу, покращила навички взаємодії з командою в реальному середовищі, ознайомитися з неймовірними можливостями сучасних технологій у сфері медіа тощо.

Для майбутніх журналістів дуальна освіта була надзвичайно конструктивною і корисною у розумінні діяльності медіа та збагаченні професійного досвіду.

Студенти відчули себе залученими до реальних процесів інформаційного виробництва та зрозуміли важливість об’єктивності та достовірності інформації у масмедіа. Також вони відзначили «позитивну енергію та професійний підхід колективу», що стануть для них стимулом у подальшому навчанні та професійному розвитку в сфері журналістики.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *